SET proizvodnja, trgovina i usluge d.o.o.,
Bjelovar, Pakračka ulica 3.
Trgovina strojnih elemenata za prijenos snage

/“Y” ležajevi

 

“Y” ležajevi

Y-ležajevi su u osnovi radijalni kruti kuglični ležajevi, koji su napunjeni mašću i zatvoreni brtvama na obje strane. Vanjski prsten ima sferni, kuglasti vanjski promjer i zajedno sa konkavnim sfernim dosjedom u kućište omogućava dobru kompenzaciju početnih grešaka u otklonu. Specijalne tolerancije provrta koje odstupaju od uobičajenih za radijalne ležajeve, produženi unutrašnji prsten i ekscentrični prsten za osiguranje ili pak vijak za osiguranje, čine ugradnju i demontažu jednostavnom.

Sve to omogućava korištenje običnih komercijalnih, jednostavno obrađenih osovina. Popularni asortiman SKF Y-ležajeva obuhvaća dvije serije ležajeva sa ekscentričnim prstenom za osiguranje i dvije serije sa vijkom za osiguranje. Osnovna je razlika u širini unutrašnjeg prstena. Ležajevi sa vijkom za osiguranje mogu se dobiti u serijama YAR i YAT, dok se ležajevi sa ekscentričnim prstenom za osiguranje mogu dobiti u serijama YEL i YET.

Suprotno ostalim Y-ležajevima, ležajevi serije 17262(00)-2RS1 imaju standardni unutrašnji prsten sa istom tolerancijom provrta, kao radijalni kruti kuglični ležajevi. Asortiman SKF Y-ležajeva uključuje i ležajeve sa ljuskom za pritezanje, te ležajeve u inch mjerama za slijedeće serije YAR, YAT, YET i YEL.

Zastupstva i distribucije